Дървеници

Външен вид

Дървениците са безкрили насекоми с размер до около 3,5 мм. Тялото им е гръбно-коремно сплескано и овално, с  червеникав до ръждиво кафяв цвят. Имат шест крака и сензорни антенки на главата.

Обиталища

Обитават най-често места с ниска хигиена. Случва се обаче да се срещнат и в обществени сгради с висок човекооборот.

По принцип се крият в тъмни, закътани части на помещението, но излизат по време на хранене. Не могат да летят, но успешно се катерят по отвесни повърхности.

Хранене

Креватните дървениците, които живеят в близост до хората, се хранят единствено и само с жива кръв. За разлика от някои други кръвосмучещи, те се прехранват така през всички фази на развитието си.

Можете да ги видите между между два и пет часа̀ сутринта около и в леглото си – това е времето, в което търсят храна. В зависимост от възрастта си, тези насекоми смучат кръв между 3 и 15 минути.

Размножаване и развитие

Дървениците снасят прозрачнобели яйца с размер до 0,5 мм и мъничка шапка. Циментират ги на скрити места в близост до жертвите си – в цепки и неравнини по и около леглата, в матраци и дамаски, дори зад книги по рафтовете. Новоизлюпените нимфи започват да търсят храна веднага след излизането от яйцето. Дървениците достигат зрялост и са готови да се размножават четири-пет седмици след излюпването си. Женските могат да снесат поколение до четири пъти годишно, без значение какъв е сезонът.  

Животът им обикновено продължава 6-12 месеца, но при студ и липса на храна изпадат в летаргия и могат да оцелеят до 18 месеца.

Поражения

Не може да се твърди със сигурност, че дървениците са преносители на опасни за човека зарази. Въпреки това ухапванията им могат да предизвикат тежки алергични реакции с гадене, подуване и шок.

Белези на нападение

Дървениците хапят предимно нощем (за разлика от бълхите, които атакуват през целия ден). Няма да усетите самото ухапване, но обривът след това е на по-големи пъпчици в сравнение с тези от бълхи.

Процедура по унищожаване

  1. Разпознаване.Нашите специалисти ще Ви разпитат, ще посетят обекта и ще разгледат щетите.
  2. Индивидуален план за действие.В зависимост от размера на нападението и от особеностите на помещението ще Ви предложим адекватен метод за справяне с проблема.
  3. Същинска обработка.Пълното и качествено унищожаване на дървениците обикновено се извършва на два етапа.индивиди. Първата обработка се извършва с цел, унищожаване на възрастните  екземпляри. След 25 до 28 дни се налага вторична обработка за елиминиране и на новоизлюпените насекоми.
  4. Гаранция.Ако преминете през двата етапа на обработка, даваме 6-месечна гаранция за качеството на работата ни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 9 =