Мишки и плъхове

Външен вид

Едва ли има някой, който да не разпознава мишките и плъховете – малки до средни гризачи със сива, черна, кафеникава или мръснобяла козина, характерна остра муцунка и дълга опашка.  

Можете да срещнете доста различни видове от тези животни, с различни характеристики на телата им. Катерят се превъзходно, тичат бързо, а някои от тях са и добри скачачи – мишките могат да направят отскок до 45 см на височина, а плъховете – до 90 см на височина и 120 см на дължина.

Обиталища

Мишките могат да живеят в полето или градината (полски мишки или полевки), в гората, в дома, мазето, гаража, бараката или склада Ви. Плъховете предпочитат таванските помещения или канализацията.

Тези гризачи строят сферични гнезда от клони, листна маса, хартия и платове или изкопават дупка в земята в близост до помещението, в което намират храна.

Хранене

Мишките се прехранват с хранителни продукти, семена и животински фуражи. Често обаче нагризват кабели, меки вещи, хартия, опаковки с перилни препарати и др.

Плъховете са всеядни и могат да нападат и месо, плодове, яйца, насекоми, сапуни, свещи, боклуци. Острите им зъби могат да се справят дори с дърво, гума, ламарина, пластмаса и бетон.

Размножаване и развитие

Мишката е готова да се размножава още на двумесечна възраст. Ако намери благоприятни условия, женската ражда по 4-7 живи мишлета 5-10 пъти годишно, тъй като носи бременността си едва двайсетина дни.

Плъховете имат между 3 и 7 поколения годишно, като женската ражда 5-14 плъхчета от една бременност. Малките достигат полова зрялост след три до пет месеца.

Поражения

Мишките и плъховете са в състояние да нагризат и унищожат всичко, което попадне пред очите им, и така да нанесат сериозни вреди на имуществото Ви – сградите, складовата и земеделската продукция, хранителни запаси, електрическа и водопроводна мрежа и др.

Това обаче е нищо в сравнение със сериозните зарази, които пренасят – салмонелоза, варицелоподобен обрив, менингит, дезинтерия, коремен тиф, трихинелоза, бяс, токсоплазмоза, хупатит, туберколоза, плъхова треска, тения и др.

Белези на нападение

Ще видите специфичните белези от зъби на всевъзможни места и по всякакви продукти и вещи. Освен това можете да откриете екскрементите им навсякъде – черни, лъскави, тънки и заострени, с дължина до 18 мм.

В двора можете да откриете пътечката, по която плъхът влиза и излиза от сградата, както и прясно изкопана дупка за гнездо.

Процедура по унищожаване

  1. Разпознаване. Нашите специалисти ще Ви разпитат, ще посетят обекта и ще разгледат щетите.
  2. Индивидуален план за действие. В зависимост от размера на нападението и от особеностите на помещението ще Ви предложим адекватен метод за справяне с проблема.

Същинска обработка. Пълното и качествено унищожаване на мишките и плъховете зависи от тежестта на случая и условията на средата. Гризачите са трудни врагове и процедурите нямат видим ефект веднага. Освен това е задължително да се прилагат и превантивни или саниращи мерки, за да не се допусне повторната им появ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =