Хлебарки

Външен вид

Хлебарките са лесно разпознаваеми поради специфичния им външен вид. Те са средно големи насекоми със заострено, гръбно-коремно сплескано тяло, шест крака и дълги мустачки. Дължината им достига до 4-5 см. Закърнелите им крила са лъскави, с кафяв до черен цвят.

Хлебарките са бързоподвижни и изключително пъргави. Не летят, но умеят бързо да се катерят по отвесни повърхности.

Обиталища

Живеят навсякъде, където се съхраняват хранителни продукти или остатъци. През деня се крият по тъмни, топли и влажни места – зад електроуреди, под ръбове на шкафове и чекмеджета, в килери, канализации, строителни фуги, мръсни канали и т.н. Нощем излизат навън да търсят храна и затова е лесно да ги изненадате, ако светнете лампата в кухнята.

Хранене

Макар някои видове хлебарки да се хранят с дървесина и листа, около нас живеят предимно тези, които се прехранват с остатъци от човешката дейност. Предпочитат загниваща органична материя – храна или мърша, но не отказват и хартия или картон заради нишестето, което се съдържа в тях. В екстремни ситуации могат да се хранят дори с почистващи препарати и лепила.

Размножаване и развитие

Майката носи яйцата си, скупчени в сакче и прикрепени към корема ѝ. То е лесно забележимо с просто око, в задния край на тялото ѝ. Броят на яйцата в торбичката е различен за различните видове и стига до 60, но хлебарките снасят до осем пъти годишно.

От излюпването на хлебарката до момента, в който може да създава поколение, минават от 6 до 8 седмици. Продължителността на живота им може да достигне до 2 години.

Поражения

Хлебарките са наистина опасни заради заразите, които пренасят. Те могат да ви донесат салмонела, хепатит, дезинтерия, холера, коремен тиф, полиомиелит, гастроентерит и др. Слюнката, която отделят, може да предизвика тежки алергични реакции.

Белези на нападение

Няма да ги забележите, докато не станат достатъчно големи, за да излизат и през деня. По-лесно ще откриете фекалии и яйца – малки кафеникави или черни купчинки в ръбчетата на шкафовете или чекмеджетата в кухнята. Ако са се излюпили, ще останат празните обвивки.  

Процедура по унищожаване

  1. Разпознаване.Нашите специалисти ще Ви разпитат, ще посетят обекта, ще извършат оглед и ще ви консултират за превенциите за  недопускане на вредните насекоми в дома Ви и/или търговският обект.
  2. Индивидуален план за действие.В зависимост от размера на нападението и от особеностите на помещението ще Ви предложим адекватен метод за справяне с проблема.
  3. Същинска обработка в домакинства:Пълното и качествено унищожаване на хлебарките обикновено става на два етапа. Първата обработка се извършва с аерозол, който убива възрастните екземпляри. След 25 до 28 дни се налага вторична обработка с гел, който елиминира новоизлюпените и новодошлите от съседни места индивиди.
  4. Гаранция.Ако преминете през двата етапа на обработка, даваме 6-месечна гаранция за качеството на работата ни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + nineteen =