Молци

Външен вид

Молците са малки насекоми, които много приличат на пеперуди, но нямат хоботче. Крилцата им са златисти и мъхести. Размерите на възрастния индивид са между 8,5 и 12 мм с разперени крила.

Обиталища

Молците се срещат и в природата, обикновено в близост до птичи гнезда. Около хората са разпространени дрешните и хранителните молци. Ще се натъкнете на тях в гардероби, ракли и килери, както и в кухненските шкафове при хранителните продукти. Често се срещат и в билкови аптеки, магазини за тъкани, хранителни складове, а могат да се превърнат и в истинска напаст за селскостопанските култури.

Хранене

Дрешният молец се храни с тъкани от естествен произход – вълнени, кожени, ленени или памучни дрехи, килими, одеяла и т.н. Предпочитат влажни или потни материи, тъй като от тях си набавят вода. Хранителният молец напада зърнени храни, хляб, плодове и зеленчуци.

Всъщност истинските унищожители на имуществото Ви са ларвите на молците. Те имат нужда от огромни количества храна, тъй като възрастните индивиди на практика не се хранят – те използват единствено само онази хранителна енергия, която са натрупали във фазата на ларва.

Размножаване и развитие

Женските молци снасят яйца умират след грижата по ларвите. Ларвите живеят между 2 и 10 месеца, в зависимост от температурата и наличието на храна. Етапите на какавида и на пеперуда продължават приблизително по един месец.

Поражения

Молците не са опасни за здравето на хората. Те обаче са в състояние да унищожат големи количества притежания – дрехи, хранителни продукти и дори селскостопански насаждения.

Белези на нападение

Ако видите летящ молец, който излиза от гардероба или дрешника, вече е късно. Но това е рядкост. Обикновено ще забележите пораженията по дрехите и одеялата. Ларвите могат да направят една или няколко големи дупки, но могат и да проядат множество малки дупчици по цялата тъкан. Пораженията по хранителните продукти също са забележими, но в храната е по-лесно да видите ларвите или какавидите на нашественика.

Процедура по унищожаване

  1. Разпознаване.Нашите специалисти ще Ви разпитат, ще посетят обекта и ще разгледат щетите.
  2. Индивидуален план за действие.В зависимост от размера на нападението и от особеностите на помещението ще Ви предложим адекватен метод за справяне с проблема.
  3. Същинска обработка.Пълното и качествено унищожаване на молците зависи от вида на насекомото, тежестта на случая и условията на средата. За да се унищожат трайно, се налага втора обработка след 7 до 10 дни.
  4. Гаранция.Ако преминете през двата етапа на обработка, даваме 6-месечна гаранция за качеството на работата ни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =